[LEESTIJD 2 min]

 

U wilt zekerheid als u besluit om met pensioen te gaan, maar de pensioenrechten nemen steeds verder af en sparen levert ook niet het gewenste rendement. De hoogste spaarrente staat op het moment van schrijven rond 1,5% en een 10-jarig spaardeposito doet iets meer dan 2% per jaar. Tijd om eens naar de alternatieven te kijken. Een actievere houding aannemen ten aanzien van uw pensioen is essentieel, en daarom gaan steeds meer mensen beleggen. Hoe zorgt u er voor dat u zeker bent van voldoende en een stabiel inkomen op op uw oude dag?

 

Werkenden, maar ook jongeren, zien de ontwikkelingen met lede ogen aan en zien de noodzaak na te denken over hun pensioensvoorziening. Kritisch kijkend naar uw pensioenoverzicht en het rendement op uw spaarrekening leidt vaak tot de conclusie: niks doen is geen optie.

 

Peter Siks van BinckBank: ‘Vroeger dachten Nederlanders dat het met het pensioen wel goed zou komen.’ Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat Nederlanders hier niet zo zeker meer van zijn en actief op zoek gaan naar andere mogelijkheden. Een van de opties is beleggen.

 

Terwijl een steeds groter wordende groep zich hier al van bewust zijn is er ook een grote groep die zich hier nog niet mee bezighoudt. De afgelopen maand verscheen er een artikel in het Financieel Dagblad dat de vijf grootste pensioenfondsen in Nederland rekening houden met kortingen in 2017. Dit heeft alles te maken met de dekkingsraad van de pensioenfondsen die op 105% moet liggen. De dekkingsgraad is de verhouding die aangeeft in welke mate het pensioenfonds in staat is de pensioenen uit te keren. Bij de vijf grootste Nederlandse fondsen ligt deze dekkingsgraad onder de 95%.

Er is dus niet genoeg geld om de pensioenverplichtingen te betalen en is er voor iedereen minder pensioen. Met andere woorden: we zullen een actievere houding moeten aannemen om genoeg inkomen of vermogen te hebben als we op een dag besluiten te stoppen met werken. Er zijn steeds meer mogelijkheden om hiervoor te zorgen.

 

Vooral marktpartijen spelen snel en slim hierop in en dit is een van de redenen dat ik, samen met mijn compagnons, FORM Capital, heb opgericht. Ga niet achterover zitten. Kijk naar uw mogelijkheden en neem het heft in eigen handen.

 

Luuk

Luuk Duurkens