We staan er zelden bij stil, maar vroeg of laat krijgt iedereen behoefte aan zorg. Niet de zorg in het ziekenhuis, maar de zorg die we nodig hebben omdat we ouder worden. Dan wil je graag dat dit goed geregeld is, voor jezelf maar ook voor een ander. De zorg moet uitmuntend zijn, vanzelfsprekend, maar er moet ook op een comfortabele manier gewoond kunnen worden. Om dit te realiseren voor een bevolking die steeds ouder wordt, en dus meer behoefte heeft aan zorg, is een flinke klus. Ter illustratie: de zorguitgaven beslaan in 2013 ongeveer 13% van het Bruto Binnenlands Product (BBP); in 2030 zal dit op 31% zijn van al het geld dat uitgegeven wordt in een jaar. De belangrijke vraag dringt zich op: hoe houden we de zorg betaalbaar en voldoet de zorgaanbieder tegelijkertijd aan de toenemende eisen van de patiënt, cliënt of klant?

grafiek zorguitgaven

De rol van zorgaanbieders is hierbij essentieel, maar de financiële situatie van de aanbieders verschillen nogal, evenals de situatie van het vastgoed. Zo is het vooral belangrijk voor zorginstellingen om te kunnen blijven voldoen aan hun verplichtingen. Er moet zorg geboden worden, dus het personeel moet betaald worden en er moet materiaal zijn om de zorg te kunnen verlenen. Daarnaast is veel zorgvastgoed toe aan vervanging of vernieuwing. Met de druk om een gezonde balans tussen het eigen vermogen en het vreemde vermogen te hebben, is investeren lastig. Daarnaast zijn traditionale geldverstrekkers als banken niet erg scheutig met het verstrekken van financieringen voor vastgoedinvesteringen. Deze optelsom resulteert in een kans voor de private sector.

FORM Capital heeft voor zorginstellingen meerdere vastgoedoplossingen ontwikkeld. Zo kan er voor gekozen worden om het zorgvastgoed te ontwikkelen en onder te brengen bij de zorginstelling of het zorgvastgoed wordt ondergebracht in een door FORM Capital beheert fonds. Ook kan er voor gekozen worden door de zorginstelling om het vastgoed na de huurperiode over te nemen van FORM Capital. De financiële specialist van FORM Capital, Niek Broeijer, doet een quickscan van de instelling en adviseert op basis hiervan een van de vastgoedoplossingen. Solvabiliteit, duurzaamheid en transparantie zijn in dit traject belangrijke speerpunten. De oplossing die gekozen wordt past namelijk precies bij de financiële situatie van de zorginstelling en zorgt er voor dat de instelling zich kan concentreren op haar kerntaak: zorg aanbieden. FORM concentreert zich op haar kerntaken Financiering, Ontwikkeling, Realisatie en Meerjarig onderhoud van zorgvastgoed.

niekbroeijers2

Niek Broeijer – Financieel Directeur FORM Capital

Deze vorm van marktwerking in de zorg creëert de kans om het zorgvastgoed op een effectieve wijze aan te laten sluiten op de vraag van de patiënten. Wilt u samen met ons werken aan hoogstaande, betaalbare zorg? Neemt u dan contact met ons op via de website of social media. Belt u ook gerust!